• Maaike van der Ploeg

MINDER DRUK IS MEER GELUK

Ken je dat bevrijdende gevoel van de vrijdagmiddag? Het gevoel van opluchting als je beseft dat je voor twee dagen even niets meer hoeft? Eigenlijk is het zo zonde dat we driekwart van ons leven (als het niet meer is) het gevoel hebben onze tijd uit te zitten, overbelast zijn en het vooral veel te druk hebben. Als ik doordeweeks een vriend(in) tegenkom in de supermarkt rennen we elkaar met een haastige groet voorbij: ‘’Alles goed? Ik ga snel weer verder, moet nog zoveel doen!’’ Maar is dat eigenlijk wel zo?


Eén van de grootste lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd is dat niets moet. Alles wat wij denken te moeten, wat we denken wat van ons verwacht wordt, leggen we ons zelf op.

Altijd ‘ja’ knikken tegen de baas, constant bereikbaar zijn, dagelijks sporten en 24/7 online zijn. Voor mijn burn-out moest ik zoveel van mijzelf dat het me dikwijls te veel werd. Ik had alleen het gevoel dat ik niet kon stoppen. Ik zat vast in moordend patroon, een gevangenis die was gebouwd door mij zelf, maar dat had ik niet eens door. Iedereen verwachtte dit toch van me? Ik kon niet anders dan zo doorgaan.


Doordat ik overspannen werd, moést ik dingen wel anders gaan doen. En hoewel het eerst onnatuurlijk voelde om niet de dag door te razen, werd dit uiteindelijk mijn bevrijding.

Toen ik de lat lager ging leggen en de moed vond om mijn grenzen aan te geven, kwam ik er achter dat niemand het erg vond als ik een keer ‘nee’ zei. Ik realiseerde me dat er geen ramp gebeurde als ik aangaf bij mijn opdrachtgever dat het me deze week niet ging lukken om dat blog te schrijven. Natuurlijk zijn er wel eens momenten dat mensen niet zomaar akkoord gaan met jouw weigering. Maar als je standvastig blijft, hebben ze uiteindelijk meer respect voor je, merkte ik. Het gaf me zoveel zelfvertrouwen! Ik hoefde niet perfect te zijn. Ik bleek zelf de enige die vond dat ik alles moest kunnen.


Nu ben ik nooit meer te druk. Niet omdat ik minder te doen heb maar omdat ik mijzelf genoeg rust gun. Krijg ik die tekst vandaag niet meer af? Jammer dan, morgen weer een dag. Te moe om te sporten? Lekker op tijd naar bed. Ik plan mijn rustmomenten heel bewust in, doe dagelijks dingen die mij dat ‘weekendgevoel’ geven en probeer vaker offline te gaan om mijn brein rust te geven.


Ik merkte dat minder doen, hoe moeilijk het soms ook lijkt, juist leidt tot MEER en beter resultaat: meer energie, meer inspiratie en meer motivatie. Minder druk, is meer geluk!#stress #burnout #energie #minderdruk


0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven